Investeren in Duits vastgoed, een goed idee?

vastgoed, project, projectontwikkeling, Duitsland, projectgrond, advies, tips

Je geld brengt tegenwoordig weinig op als je het op je spaarboekje laat staan. Investeren in vastgoed lijkt op het eerste gezicht een leuk alternatief. Maar er zijn toch enkele dingen waar je best rekening mee houdt als je je geld gaat investeren in (Duits) vastgoed.

Het succes van de Duitse vastgoedmarkt is vooral te wijten aan het feit dat Duitsland een echte verhuurmarkt is. In regio's net over de grens huurt ongeveer 60% van de inwoners zijn of haar huis. Daarnaast is het aanbod in Duitsland ook aanzienlijk kleiner dan in België. Dit komt door het gebrek aan stimulans van de overheid en de stijgende bouwkosten. 

Deze situatie wordt dan ook nog eens gecombineerd met een gebrek aan ruimte en personeel, voornamelijk in steden. Renovaties daarentegen worden wel ondersteund door de overheid. Het is namelijk wettelijk om de huurprijzen te laten stijgen met 15 à 20 procent na afloop van een renovatie. 

Dit zorgt ervoor dat een investering in Duits vastgoed wel heel aantrekkelijk wordt. Er zijn veel mensen bereid om een huis te huren en je kan een relatief hoog huurtarief hanteren. Maar je moet natuurlijk wel oppassen voordat je contracten gaat tekenen. Mensen met minder goede bedoelingen hebben deze trend helaas ook opgemerkt. Enkele Vlamingen betaalden inmiddels al 50.000 tot 100.000 euro voor een waardeloos krot. 

Daarom raden we je aan om nooit via een erfpachtconstructie te kopen. Dit zorgt voor enorm veel problemen indien je de woning later wil verkopen. Daarnaast is het ook handig om alle renovaties contractueel vast te leggen. Breng een bezoekje aan het effectieve pand en controleer de staat van het huis. Alleen zo kan je garanderen dat je geen kat in een zak koopt. 

Kunnen wij je een handje helpen met je volgende project? Aarzel dan niet om ons te contacteren!