Kies het juiste horecapand

horecapand, zaak, kiezen, huren, kopen, vastgoed

Het uitbaten van een eigen zaak hoeft geen droom te blijven. Maar om deze horecadroom te verwezenlijken heb je natuurlijk het juiste pand nodig. Er zijn tegenwoordig enorm veel keuzes en mogelijkheden. Maar er zijn toch enkele puntjes waarmee je best rekening houdt.

Alles of niets?

Eerst en vooral moet je de keuze maken of je een bestaande zaak wil overnemen, of dat je een nieuwe zaak wil opstarten. Als je creatief genoeg bent en ideeën genoeg hebt is het misschien wel een goed idee om je zaak van nul te beginnen, indien je beschikt over het nodige budget.

Aan de andere kant is het aan te raden om heel goed uit te kijken naar wat je precies koopt of overneemt. Je betaalt niet enkel voor het pand, maar ook voor de verschillende voordelen, of nadelen, die eraan verbonden zijn. Zo kan het zijn dat de zaak in het verleden een ijzersterke reputatie heeft opgebouwd. Mooi meegenomen!

Daarnaast is het ook mogelijk om enkel het bedrijf over te nemen. Daarbij is het heel belangrijk om een gedetailleerde inventaris op te maken of aan te vragen samen met de andere partij. Zo krijg je een duidelijk overzicht van de aangekochte producten, toestellen en benodigdheden. Kijk ook goed naar de cijfers en zorg ervoor dat je alles zwart op wit hebt staan.

Als je van nul begint, dan moet je beslissen om te gaan kopen of huren. Indien je onafhankelijk wil zijn van de eigenaar is dit geen moeilijke keuze. Maar denk hier goed over na, controleer of het financieel haalbaar is voor jou. Daarom moet je zeker rekening houden met je eigen inbreng, de verwachte omzet en mogelijke investeringen. Daarna kan je een afspraak inplannen met de bank om alle plannen duidelijk te overlopen.

Ligging

Nu dat je weet dat je er 100% voor kan gaan is het tijd om een geschikte locatie te kiezen. Daarbij is het heel belangrijk om te kijken naar de bereikbaarheid van het pand en het imago van de buurt. Daarnaast kijk je best ook even naar de concurrentie. Liggen er veel horecazaken in de buurt? Is er vraag naar jouw nieuwe concept? Zitten de mensen te wachten op jouw zaak? Belangrijke vragen om even bij stil te staan.

Nu is het tijd om het pand te bezoeken. Wanneer je op prospectie gaat neem je best een tweede persoon mee. Zo kunnen jullie samen de mogelijkheden van het pand inschatten. Misschien kom je wel op ideeën waar je zelf nooit aan hebt gedacht. Je koopt het pand met het oog op de toekomst, daarom moet je ook inschatten wat het pand kan bieden op lange termijn. Overweeg alle voor- en nadelen voordat je de knoop doorhakt. Alle zo kan je op het einde tevreden zijn met je aankoopbeslissing.