Rookmelders vanaf 2020 verplicht in elke woning

rookmelders, verplicht, overheid, woning, project, spirit projects

Vanaf 1 januari 2020 moet elke Vlaamse woning uitgerust zijn met een rookmelder of branddetectiesysteem. Dit geldt zowel voor huurwoningen als particuliere woningen. Tijd om een rookmelder aan te schaffen dus!

In de nieuwbouw is het al enkele jaren verplicht om een branddetectiesysteem te installeren. Daarnaast moeten studentenkamers en te renoveren woningen eveneens een rookmelder plaatsen. Het is namelijk verplicht om elk verdiep van een rookmelder te voorzien. In kamerwoningen moet elke (studenten)kamer er eentje hebben.

Wanneer je een bouwvergunning aanvraagt moet de locatie van de rookmelders ook op de plannen aangegeven worden. In huurwoningen is de verhuurder wettelijk verplicht om de nodige rookmelders te voorzien en de batterijen te vervangen.

Als je woning niet voldoet aan de verplichtingen riskeer je enkele sancties zoals: de verplichting om werken uit te voeren of zelfs sloop van het pand. Een woningcontroleur zal eerst langskomen om een opmerking te maken indien de rookmelders ontbreken. Dit zal op zich niet leiden tot een onbewoonbaarheidsbesluit, maar dat wil niet zeggen dat je geen rookmelder moet installeren. Safety first!