Vastgoed of aandelen, wat is de beste investering?

vastgoed, aandelen, beurs, investeren, spirit projects, projectontwikkeling

Onze rentevoeten liggen momenteel historisch laag. Dit zorgt ervoor dat het makkelijker is om een hypothecaire lening aan te gaan indien je overweegt om in een extra eigendom te investeren. Daarnaast kan je dat geld ook investeren in vastgoedaandelen of fondsen. Maar deze twee opties hebben elk hun voor- en nadelen.

Waarom investeren in vastgoed?

Ze zeggen wel eens dat de Vlaming geboren wordt met een baksteen in de maag. Vastgoed is historisch gezien altijd een relatief veilige belegging geweest. Als je enkele jaren geleden een huis heb gekocht dan is de waarde ondertussen al een flink stuk gestegen. Dit komt door een stijging van de prijzen op de huizenmarkt. 

Op de beurs zit de vastgoedmarkt een beetje anders in elkaar. Beurzen zijn doorgaans minder voorspelbaar dan investeringen in vastgoed. Maar dat wil niet zeggen dat vastgoedfondsen geen goede investering of belegging kunnen zijn. 

Een vastgoedfonds verzamelt verschillende aandelen in ondernemingen die bezig zijn met het bouwen, verhuren of verkopen van vastgoed. Sommige vastgoedfondsen beleggen ook in vastgoedcertificaten. Dat wil zeggen dat investeerders recht hebben op een deel van de huurinkomsten of verkoopwaarden van gebouwen. 

Voordelen

Het voordeel van beleggen in vastgoedfondsen is dat je geen gigantisch startkapitaal nodig hebt. Daarnaast beschikken fondsen over het algemeen over een kleinere risicospreiding ten opzichte van aandelen. Een ander voordeel is dat je geen fysiek gebouw beheert, dus je zal ook niets moeten onderhouden. 

Nadelen

Er bestaan verschillende wiskundige formules om in te schatten wat de beurs in de toekomst zal doen. Maar niemand beschikt over een glazen bol. Daarom is fysiek vastgoed een veiligere investering. Je loopt minder risico en het rendement ligt een stuk hoger. Daarnaast weet je ook niet altijd in welk gebouwen je investeert. Hierdoor wordt het moeilijk om de kwaliteit van het vastgoed in te schatten. 

Heb je je investering liever zelf in de hand? Dan kan je je eigendom best verhuren. De vastgoedprijzen stijgen elk jaar en het pand blijft natuurlijk jouw eigendom. Het verkopen of verhuren van een huis geeft je meer veiligheid en zekerheid. Aan jou de keuze!